Syrop jarzębinowy jest świetnym dodatkiem do zimowej herbatki. Oto prosty przepis na syrop a smak jarzębiny zostanie długo w pamięci. 

 

Polecam zbierać jarzębinę w miejscach odległych od skupisk, miast.

 Kulki powinny być suche.

 Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu.

Zawierają też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.

SAMO ZDROWIE.

SKŁADNIKI:

 

1 kg umytych owoców jarzębiny

600g nierafinowanego cukru - trzcinowy ( dla osób na ketozie polecam erytrytol w tej samej gramaturze)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

 

Zerwane owoce jarzębiny umyć i osuszyć, następnie zamrozić na przynajmniej 2 dni.

Po wyciągnięciu z zamrażarki zasypać cukrem i ostrożnie gotować 30 minut.

Zlać syrop znad owoców do czystych buteleczek i szczelnie zakręcić.

 

 

09 sierpnia 2021

PRZEPIS: Syrop z jarzębiny

CAFE

Imię i nazwisko:

Numer telefonu:

Twój e-mail:

Wiadomość:

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
  1. pl
  2. en

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

64-610 Rogoźno

Rożnowice 38

chata.welna@gmail.com

Kontakt