Węglowodany potocznie nazywane cukrami, występują we wszystkich roślinach jako monosacharydy (cukry proste) oligosacharydy ( cukry złożone z 2-10 cząsteczek cukrów prostych) oraz polisacharydy ( cukry złożone z więcej niż 10 cząsteczek cukrów prostych).

 

Stanowią źródło materiału energetycznego i budulcowego komórek.

Węglowodany które najczęściej spożywamy:

Glukoza i fruktoza: owoce

Sacharoza i oligosacharyd: trzcina cukrowa oraz korzeń buraka cukrowego

 

Polisacharydy: skrobia, inulina, celuloza, hemiceluloza, lignina i pektyny.

 

Skrobia oraz inulina pełniące funkcje materiałów zapasowych w komórkach roślinnych, występują zwykle w bulwach, niektórych nasionach oraz korzeniach.

Inulina jest dobrze przyswajalna przez osoby chore na cukrzyce i występuje jedynie u przedstawicieli rodziny astrowatych

Trzeba też wiedzieć, że inulina jest doskonałym prebiotykiem, stymulującym rozwój dobrej flory bakteryjnej jelit. Inulina reguluje ilość wypróżnień, a także zmniejsza skłonności do zaparć. Ponadto pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.

Inulina pozytywnie wpływa również na regulowanie gospodarki węglowodanowej. Poprzez cenne właściwości błonnika spowalnia wchłanianie cukru z żywności do krwi i zmniejsza indeks glikemiczny jedzonego produktu.

 

Celuloza, hemiceluloza oraz lignina tworzą włókna określane jako błonnik.

Występowanie błonnika które działa prozdrowotnie na wiele kwestii pokarmowych np. na obniżenie choćby poziomu cholesterolu we krwi. 

Źródło błonnika to głównie produkty zbożowe takie jak kasze, otręby zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa oraz owoce.

Błonnik który pęcznieje w wodzie powoduje uczucie sytości które jest pomocne w walce z otyłością oraz genialnie działa na perystaltykę jelit.

 

Podobnie pektyny, dzięki zdolnością silnego pęcznienia i tworzenia galarety, regulując proces trawienia. Duża ilość pektyn znajduję się w owocach pestkowych oraz gniazdach nasiennych jabłek.

 

Do polisacharydów zalicza się również substancje śluzowe, które działają korzystnie na śluzówkę przewodu pokarmowego i skórę. Występują w liściach babki lancetowatej i podbiału.

 

 

 

Kolejny temat jaki poruszę to moje ukochane TŁUSZCZE.

02 sierpnia 2021

Substancje czynne występujące w roślinach cz. II

CAFE

Imię i nazwisko:

Numer telefonu:

Twój e-mail:

Wiadomość:

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
  1. pl
  2. en

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

64-610 Rogoźno

Rożnowice 38

chata.welna@gmail.com

Kontakt