chata.welna@gmail.com
Rożnowice 38
64-610 Rogoźno
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
Absolutny niezbędnik domowej spiżarni. Syropem z czarnego bzu można zaczarować owocowe przetwory, ciasta, lody oraz lemoniady.
Różnorodność cennych substancji kryją w sobie m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne wapnia, potasu, sodu i żelaza).
Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe.
Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.
Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.
OWOCE ZBIERAMY W SIERPNIU-WRZEŚNIU
SKŁADNIKI:
1 kg owoców czarnego bzu
700-800 g nierafinowanego cukru - trzcinowego (dla osób na ketozie polecam erytrytol w tej samej gramaturze)
3 szklanki-250ml wody
sok z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce umyć, osuszyć, oderwać od gałązek (najlepiej widelcem). Zalać wodą i zagotować. Kiedy wszystkie owoce popękają, odstawić do wystudzenia. Przecedzić sok i dodać cukier oraz sok z cytryny. Zagotować raz jeszcze i przelać do wysterylizowanych butelek/słoików.