Absolutny niezbędnik domowej spiżarni. Syropem z czarnego bzu można zaczarować owocowe przetwory, ciasta, lody oraz lemoniady.

Różnorodność cennych substancji kryją w sobie m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne wapnia, potasu, sodu i żelaza).

Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe.

Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.

 

OWOCE ZBIERAMY W SIERPNIU-WRZEŚNIU

 

SKŁADNIKI:

 

1 kg owoców czarnego bzu

700-800 g nierafinowanego cukru - trzcinowego (dla osób na ketozie polecam erytrytol w tej samej gramaturze)

3 szklanki-250ml wody

sok z 1 cytryny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Owoce umyć, osuszyć, oderwać od gałązek (najlepiej widelcem). Zalać wodą i zagotować. Kiedy wszystkie owoce popękają, odstawić do wystudzenia. Przecedzić sok i dodać cukier oraz sok z cytryny. Zagotować raz jeszcze i przelać do wysterylizowanych butelek/słoików.

 

 

05 sierpnia 2021

PRZEPIS: Syrop z owoców czarnego bzu

CAFE

Imię i nazwisko:

Numer telefonu:

Twój e-mail:

Wiadomość:

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
  1. pl
  2. en

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

64-610 Rogoźno

Rożnowice 38

chata.welna@gmail.com

Kontakt