Ten dżem jest zdecydowanie smaczniejszy i łagodniejszy w smaku niż czysta jarzębina, polecana dla osób które lubią gorzkiego smaku.

Jeśli wolisz dodać gruszki zamiast jabłek, konfitura będzie bardziej słodka.

 

SKŁADNIKI:

 

300 g owoców jarzębu

700 g jabłek lub gruszek

300 g nierafinowanego cukru

1/4 szklanki wody

cynamon

goździki

gałka muszkatołowa

1 kieliszek whisky (opcjonalnie)

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Owoce jarzębu dokładnie umyć, przebrać, usunąć ogonki( jarzębinę zwyczajną trzeba zamrozić na 2 dni, następnie wrzucić do wody i zagotować).

Jabłka obrać i pokroić. Wszystkie owoce zasypać cukrem, zalać wodą i alkoholem. 

Gotować na małym ogniu. Konfiturę można przetrzeć przez sito na gładki mus.

Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

 

23 sierpnia 2021

PRZEPIS: Konfitura jabłkowa z jarzębiną

CAFE

Imię i nazwisko:

Numer telefonu:

Twój e-mail:

Wiadomość:

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
  1. pl
  2. en

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

64-610 Rogoźno

Rożnowice 38

chata.welna@gmail.com

Kontakt