Dzikie rośliny towarzyszą nam od tysięcy lat. W Starożytności używano ich zarówno do celów duchowych- rytuałów jak i do uzupełnienia pokarmu zwierzęcego.

Jedzono dosłownie wszystko od owoców, liści jak również kłącza ,korzenie i cebule.

Z czasem rośliny które wyróżniały się walorami smakowymi i miały dobry wpływ na zdrowie człowieka zaczęto uprawiać i przetwarzać.

Marek Lawiusz (  I w. p.n.e) jako pierwszy użył ziół w celach kulinarnych, uznawany za autora pierwszej książki kucharskiej z przepisami kuchni starożytnego Rzymu.

Po upadku imperium arabscy handlarze rozprzestrzenili się na terenie Morza Śródziemnego i zaczęli uprawiać sprawdzone z rodzinnych stron rośliny.

Uprawy te w szybkim tempie rozprzestrzeniły się nawet na nieprzychylnych ziemiach  północnej Europy. Z czasem wzrosło zainteresowanie egzotycznymi ziołami i przyprawami które zaczęto sprowadzać do Europy.

W Polsce w zależności od regionu używano roślin z rodzajów; babka, ślaz, żywokost, ostrożeń czy ziarnopłon. Do wypieku na przykład podpłomyków czy chleba dodawano suszone kłącza perzu, czyśćca błotnego i nasiona wyki. Cenioną przyprawą były korzenie chrzanu zwyczajnego, które po utarciu dodawano do mięsa i buraków.

W Wielkopolsce, Śląsku a nawet Karpatach do rosołu lub zupy ziemniaczanej wykorzystywano liście bluszczyka kurdybanka.

W zachodniej części Karpat siekano listki krwawnika i wykorzystywano do wielu dań jako przyprawa.

 

W następnym wpisie przedstawię Wam garść informacji odnośnie substancji czynnych w roślinach.

 

Pati

 

26 lipca 2021

Historia jadalnych roślin

CAFE

Imię i nazwisko:

Numer telefonu:

Twój e-mail:

Wiadomość:

Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
  1. pl
  2. en

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

64-610 Rogoźno

Rożnowice 38

chata.welna@gmail.com

Kontakt